PROJEKT & BYGGERI

Komplekse elopgaver i nyt kontorhus på Aalborgs havnefront

I foråret 2023 slog et nyt kontorhus dørene op på havnefronten nær Musikkens Hus i Aalborg. Huset er hjemsted for tre lejere – Det Nordjyske Mediehus, Jyske Bank og EY – og projektet har budt på varierede og spændende el-opgaver for teamet fra Michael Wulff A/S, der har udført alle el-installationer i bygningen.

Det nye kontorhus rummer det bl.a. kontorlokaler – såvel åbne kontorlandskaber som mindre kontorer – mødefaciliteter, radiostudier, nyhedsstudie, lydtætte båse og ikke mindst en eksklusiv Sky Lounge på 5. sal, som fungerer som kantine for hele huset. Derudover er der etableret et 22 kW solcelleanlæg på taget med kapacitet til udvidelse til 30 kW. Husets indretning er defineret af projektets arkitekt i samarbejde med en indretningsarkitekt, og særligt belysningen giver huset sin helt egen karakter.

”I kontorhuset her har vi etableret en lysstyring, som er ud over det sædvanlige. Belysningen vil primært bestå af en masse spotlys, som alle er tilkoblet en computer, og hvor type og placering er defineret af indretningsarkitekten. Efter endt installation vil samtlige spot blive programmeret, så hvert lokale og område får optimal belysning til hverdagsbrug, men samtidig med mulighed for at programmere hver enkelt lampe. Det hele kan styres fra én computer, men også med lokale touchskærme rundt om i bygningen, så lyset både kan styres centralt og af de enkelte lejere,” forklarer Nicolaj Nielsen, projektleder hos Michael Wulff A/S.

”Derudover er hele belysningen tilknyttet sensorer, der registrerer niveauet af dagslys og tilpasser det indvendige lys til det. Dermed vil husets brugere opleve konstant lysniveau hele dagen. Det er både energibesparende, og så giver det et bedre arbejdsmiljø. Sådan en kombination af intelligent og individuel styring giver husets lejere maksimal fleksibilitet i hverdagen,” tilføjer han.

Nicolaj Nielsen, projektleder hos Michael Wulff A/S

Joachim Nygaard, byggeleder for A. Enggaard A/S.

Unikke belysningsløsninger inde og ude

Den nye kontorbygning vil blive et markant element i Aalborgs skyline, og målet er, at bygningen bliver en aktiv medspiller i byens pulserende liv. Her spiller muligheden for at styre belysningen også en afgørende rolle:

”Sky Loungen på 5. sal vil kunne ses fra en stor del af Aalborg, og vores ønske er at kunne bruge den for en form for vartegn, men også som en integreret del af byen. Derfor er der etableret farvede LED-bånd på de udvendige terrasser, hvor vi vil kunne tilpasse belysningen til særlige scenarier – fx rødt og hvidt, hvis AaB har vundet et mesterskab, eller gult og blåt, hvis man vil vise sympati for Ukraine,” fortæller Joachim Nygaard, som er byggeleder for A. Enggaard A/S.

Generelt kommer belysningen i kontorhuset til at spille en stor rolle for den oplevelse, besøgende og lejere får, når de bevæger sig rundt i bygningen. Det gælder også på hovedtrappen, hvor Michael Wulff A/S’ medarbejdere i samspil med B&E Stål har fundet frem til en helt unik løsning:

”Der er LED-bånd i gelænderet og i hvert eneste trin i trappen fra stue til lounge. Ideen blev defineret af indretningsarkitekten, hvorefter vi og B&E Stål har arbejdet os frem til, hvordan løsningen kan fungere med LED-bånd, spots over reposerne og drivere, der styrer belysningen på samme måde som i resten af bygningen. Det er mig bekendt en helt unik løsning, som ikke er set andre steder,” fortæller Simon K. Lyngsø.

Særlige krav til lydstudier

Ud over belysningen har opgaven også omfattet alle installationer ift. brandsikring og alarmering, tilkobling af CTS-anlæg, som styrer klima og ventilation i bygningen, trækning af elkabler til alle lokaler, etablering af EDB-stik på den ene etage, installation af kabelbakker, kortlægning af kabler og installationer, installation af eltavler – og meget mere.

Hver enkelt lejer har haft specifikke behov, som har krævet tilpasning og specielle installationer. Eksempelvis har Det Nordjyske Mediehus haft behov for en helt særlig type lokaler, fortæller Nicolaj Nielsen:

”Som del af Det Nordjyske Mediehus flytter radiostationen ANR ind i huset. Radioproduktion har nogle særlige krav, blandt andet at der ikke må være skruehuller eller kabelhuller gennem væggene i lydstudiet, fordi der kan trænge lyd igennem, som kan forstyrre optagelserne. Derfor har vi lavet en løsning, hvor vi har udført kabelføringen under gulvene i studierne. De forskellige ledninger og kabler går op gennem gulvet i et hjørne, og så kan alle lydpulte og optageudstyr tilkobles ad den vej.”

Simon K. Lyngsø, sjakbeds hos Michael Wulff A/S

Ungt men erfarent team

Kontorhuset er bygget af A. Enggaard A/S, der også stod bag V-Husene, som Michael Wulff A/S var leverandør af elinstallationer til i 2020. Det vellykkede samarbejde dengang skabte stor tryghed i gennemførelsen af det nye projekt, fortæller Joachim Nygaard:

”Vi kendte jo Michael Wulff A/S fra vores tidligere gode projekt, hvor samarbejdet gik over al forventning. Derfor var det oplagt at kigge deres vej, da vi skulle i gang med dette projekt. De kender måden, vi bygger sådan et projekt op på, og så har vi endda en af de medarbejdere, der var lærling på første projekt, med som sjakbajs på dette. Det har givet et rigtigt velfungerende samarbejde, og så er en ekstra bonus at få lov at følge en medarbejders udvikling på denne måde.”

Teamet fra Michael Wulff A/S har talt to lærlinge og fire svende, hvoraf Simon K. Lyngsø er førnævnte sjakbajs. Derudover har Nicolaj Nielsen været tilknyttet som projektleder for opgaven. For Simon K. Lyngsø har det været en spændende udfordring at stå med det daglige ansvar for pladsen.

Det er dejligt at få ansvaret for en opgave som denne, og det kræver selvfølgelig noget at leve op til den tillid, man har fået, når man er så ny i faget som jeg. Det er en spændende opgave at skulle bidrage til at finde de rigtige løsninger i samspil med Nicolaj og byggeledelsen, sideløbende med at have den daglige styring, hvor jeg fordeler arbejdsopgaverne og er den person, medarbejderne på pladsen kan gå til med spørgsmål. Og så vil jeg gerne understrege, at vi ikke kunne have opnået så godt et resultat uden det virkeligt solide og kompetente team af elektrikere, der har gået her til daglig. De har gjort en kæmpe indsats og ofte gået ’the extra mile’ for at lave en optimal løsning på de enkelte opgaver i bygningen,” siger Simon K. Lyngsø.

Ud over at stå for dagligdagen på pladsen, har projektet også givet Simon K. Lyngsø mulighed for at implementere en ny dokumentationsmetode, han arbejdede med under sin svendeprøve.

”Kort fortalt kortlægger vi samtlige kabler og forbindelser til tavler i et Excel-ark med tilhørende kabelplan for hver enkelt tavle i huset. Den gør vi tilgængelig digitalt, så den kan tilgås via en QR-kode, som vi sætter på den pågældende tavle. Dermed kan selv en servicetekniker, som ikke har forudgående kendskab til huset, få direkte adgang til planerne via telefon eller tablet, så man hurtigt kan identificere fx et specifikt kabel til en lampe eller ventilationsspjæld. I samspil med de labels, vi i forvejen har på samtlige dåser i installationerne, giver det en overskuelig og lettilgængelig digital dokumentation, der gør fremtidig service langt nemmere og hurtigere at udføre,” forklarer Simon K. Lyngsø.

Velfungerende samarbejde og god kemi

Hos A. Enggaard A/S er Joachim Nygaard godt tilfreds med endnu et vellykket samarbejde.

”Det har fungeret rigtigt godt. Det er nemt og bekvemt for mig at have en underleverandør, jeg kan stole på, så jeg ved, at alt er, lige som det skal være, når vi overleverer bygningen til vores lejere. Vi har et samarbejde, der er baseret på gensidig respekt og åben dialog, og medarbejderne fra Michael Wulff A/S er altid enormt løsningsorienterede, uanset hvilken udfordring vi har stået med, eller når der er kommet nye designs, der har krævet markante ændringer i fx lysopsætningerne,” siger Joachim Nygaard og afslutter:

”Det gør min hverdag meget nemmere, når de folk, der er på opgaverne, selv kan tænke og løse de ting, der opstår. Derudover har Michael Wulff A/S en flad struktur, som meget ligner den, vi har i A. Enggaard A/S, så uanset hvem man går til med et spørgsmål eller et nyt behov, bliver det hurtigt løst, uden at det skal op igennem et kompliceret hierarki. Det gør dem til et rigtigt godt match for os på mange parametre, og det afspejler sig i et helt igennem smertefrit samarbejde og et rigtig godt resultat, som vi kan være trygge ved at overlevere til vores lejere.”

Scroll to Top

Ring til os

72 16 15 33