TEMA: ELSIKKERHED

Hvilken type relæ bør du have, for at have optimal elsikkerhed i din bolig?

Du har sikkert hørt om HFI- og HPFI-relæ – men ved du, hvad betegnelserne dækker over, og hvilke strømtyper og -styrker de kan udløses ved – Og dermed hvilken type relæ du bør have i dit hus for at sikre dig og din familie bedst muligt?

På siden her gennemgår vi de typer relæer, du kan støde på i din bolig – og hvilken type, du sikkerhedsmæssigt og lovmæssigt bør have i dit hjem, alt efter hvor gamle din samlede el-installation er, og hvilke typer apparater du har.

Hvad betyder FI, HFI og HPFI?

FI-, HFI- og HPFI-relæer er de danske betegnelser for forskellige typer fejlstrømsrelæer. Disse betegnelser anvendes ikke længere, og man er i stedet gået over til den internationale betegnelse RCD (Residual Current Device – på dansk fejlstrømsrelæ) sammen med type og angivelse af mærkeudløsestrømmen (den strømstyrke, som relæet udløses ved). 

FI-relæ

FI står for Fejl + I, som er et symbol for strøm. Den officielle betegnelse for disse anlæg er FI – AC RCD > 30mA. Det angiver, at fejlstrømsafbryderen kan frakoble ved fejl for vekselstrøm (Alternating Current – AC) med en mærkeudløserstrøm større end 30mA.

Denne type fejlstrømsafbryder har ikke været lovlig at anvende i nye boliginstallationer siden 1975, da den ikke yder tilstrækkelig beskyttelse.

 

HFI-relæ

HFI står for Højfølsom Fejl + I (symbolet for strøm). Den officielle betegnelse for disse anlæg er HFI – AC RCD 30mA. Det angiver, at fejlstrømsafbryderen kan frakoble ved fejl for vekselstrøm med en mærkeudløserstrøm på højst 30mA.

Denne type fejlstrømsafbryder har ikke været lovligt at anvende i nye boliginstallationer siden 1991 da det ikke yder tilstrækkelig beskyttelse over for fejl i apparater med indbygget elektronik.
Har du en eksisterende installation lavet før 1991, er det stadig lovligt at have et HFI-relæ (AC RCD) installeret, så længe relæet er funktionsdygtigt. Ved udskiftning skal der skiftes til et HPFI-relæ (A RCD 30mA).

HPFI-anlæg

HPFI står for Højfølsom Pulserende Fejl + I (symbolet for strøm), og der findes to typer til private boliger:

  • HPFI – A RCD 30mA. Denne type fejlstrømsafbryder kan frakoble ved fejl for vekselstrøm og pulserende jævnstrøm med en mærkeudløserstrøm på højst 30mA.
    Pulserende jævnstrømme forekommer ved anvendelse af elektronisk udstyr såsom computer, skærme osv.
    Denne type fejlstrømsafbryder har været et lovkrav i nye boliginstallationer siden 1991.
    I 2008 blev det et krav, at der i alle boliger, også installationer lavet før 1975, er installeret et HFI- eller HPFI-relæ.
  • HPFI – B RCD 30mA. Denne type fejlstrømsafbryder kan frakoble ved fejl for vekselstrøm, pulserende jævnstrøm samt rene jævnstrømme med en mærkeudløserstrøm på højst 30mA.
    Rene jævnstrømme kan forekomme fra f.eks. solceller og ladestandere.

Er du i tvivl, om du har den sikreste type relæ ift. de apparater og installationer, du har i din bolig? Så lad os tjekke det for dig – ring til os på 72 16 15 33.

Scroll to Top

Ring til os

72 16 15 33