TEMA: ELSIKKERHED
Sådan tjekker du, om dit relæ fungerer, som det skal
Én ting er, om dit relæ er up to date og lovligt – en anden er, om det så også virker i praksis. For ligesom med alle andre former for installationer og apparater kan der naturligvis også opstå usynlige fejl i relæer.
Derfor er anbefalingen – både fra vores side og fra Sikkerhedsstyrelsen – at du jævnligt tester dit relæ. Anbefalingen er én gang om året, men gerne hyppigere. Derfor er man de seneste år begyndt at anbefale, at du tester dit relæ to gange om året – nemlig ved overgang til hhv. sommertid og vintertid.
Dermed er det let at huske at få det gjort – og du får øget tryghed ved at vide, at dit relæ fungerer, som det skal, så det slår strømmen fra, hvis der opstår en fejl i dine elektriske installationer.
Sådan gør du:
- Tryk på Test-knappen på dit relæ. Den er typisk markeret med et ”T” eller ”test”, så du ikke er i tvivl om, hvilken knap du skal trykke på.
Vær opmærksom på, at det vil afbryde strømmen i hele huset, så sørg for, at fx vaskemaskiner og computere er slukket, inden du tester relæet. - Når du trykker på knappen, skaber relæet en fejlstrøm, som får det til at slå fra. Det vil sige, at hvis strømmen slår fra ved tryk på test-knappen, fungerer dit relæ, som det skal.
- Slå strømmen til igen ved at vippe armen på afbryderen op igen – typisk vil der være angivet O og I ved afbryderen, hvor O betyder, at strømmen er slået fra, og I at den er slået til.
- Hvis strømmen IKKE slår fra, når du trykker på test-knappen, er din fejlstrømsafbryder defekt, og du og din familie er i fare for at få stød, hvis der opstår fejl i elektriske installationer i jeres hjem. Du bør kontakte din autoriserede elinstallatør – fx Michael Wulff A/S – hurtigst muligt for at få udskiftet dit relæ.
Du kan se Sikkerhedsstyrelsens video af, hvordan du tester dit relæ, på vores hjemmeside her.
NB: Vær opmærksom på, at dit fejlstrømsanlæg godt kan være defekt, selv om det slår strømmen fra, når du trykker på test-knappen. Derfor anbefaler vi, at du lader os (eller en anden autoriseret elinstallatør) lave en mere nøjagtig test af dit relæ via et avanceret RCD-testapparat. Vi har nemlig været ude for, at relæer, som ellers slog korrekt fra ved brug af test-knappen, IKKE udløstes korrekt og inden for de lovmæssige parametre, når vi testede ved hjælp af testapparatet.
Prisen for testen af en standardinstallation med 1-2 HPFI-relæer er lige nu 600 kr. + moms – og viser det sig, at dit relæ trænger til en udskiftning, koster det blot 880 kr. + moms, hvis vi kan udføre udskiftningen umiddelbart efter testen.